Tuesday, May 26, 2009

Perangai Budak-Budak Zaman 90'an

Perhatian kepada budak-budak yang lahir pada thn 90'an! Sini adalah perangai-perangai yang mesti anda ingat mase skola rendah dulu:


- Kat skola ade salesman jual buku cerita. Hari ni bagi list, esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau. Salesman susu pon camtu gak. Lepas tu mase habes skola ade pakcik jual keropok.

- Kat library pulak, budak2 memang baca buku tapi just nak tengok gambar je. Bile ade program Nilam, baru sebok semua nak pinjam buku, huahuahua..

- Rancangan Makanan Tambahan (RMT) kat skola makanannye tak best, tapi yang berduit pon join RMT, x paham langsung.

- Pakai pensel box yang boleh bukak depan belakang, pastu ade sharpener kat tengah-tengah die.

- Main lawan pemadam, sayang nak guna untuk padam. Padahal itu fungsi sebenar, untuk padam! Lepas tu ade satu musim tu main penutup botol, jentik-jentik pensel, siap buat contest lagi kat skola tu.


- Pakai pembaris yg bergerigi, kat dalam ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu. Mase tu siape ade pembaris tu kire hebat la..

- Cikgu pakai pembaris kuning pajang. Ade pemegang kat tgh2 tp tak penah nampak cikgu pegang pon kat situ. Bulu ayam jadi ramping kerana sering dijadikan rotan.

- Time pendidikan seni, lukis sume boleh tapi bile time kaler sume cam hampeh. Ade gak
buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, ape la...

- Main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape.

- Jam tangan Boy London dengan Baby G jadi idaman, sebab bole tukar-tukar kaler ikut suhu ngan cuaca.

- Takut BCG tapi lepas kene inject poyo la pulak tu, siap dapat gule-gule.

- Balik skola mesti beli JoJo kalo tak pon Dendang. Tora pon best gak. Beli semata-mata nak mainan, coklat die tak mkn pon.

- Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die kat tV bole tembak alien tu...

- Komik pertama yang dibaca adalah Dragon Ball, Dr. Slump, Doraemon. Siap bawak komik tu pegi sekolah lagi, pastu menangis sebab kene rampas dengan cikgu...

- Siri kartun idaman; power rangers, Ultraman, Transformers, He-Man, Ninja turtles, Thundercats, Maskman, Gaban, Getman, Jetman, Tomatoman dan macam-macam lagi.


Antara petanda anda budak-budak zaman 90'an ialah anda akan tersengih, ngehehe.. Janganlah lupe perkara-perkara ini semua sebab zaman sekarang budak-budak tak sempat layan bende-bende macam ni. Kite akan sentiasa berubah, cume asal-usul kite yang permanent.

p/s: Bangga menjadi budak-budak zaman 90'an ;)

5 orang nak bersuara:

.amnesiac. said...

lalala

cindir-rela said...

siot..tersengeh2 aku...haha..extra, kat school aku dulu depan pagar ade makcik jual eskem milo balik scholl...waa, best2..skang pun..setiap kali anak buah aku pegi sekolah kirim rm2..dapat 10 batang..dia balik"merengkeh" bawak eskem berat dalam plastik..wakakak..

nak eskem milo dlam plastik eskem malaysia tuw? datang ar umah md nor..hahaha

schuzyy said...

aku baru 12 tahun..lalalala~

saya bibah said...

dulu kecik2 mmg suke tgok tundercat ngn ninja tetel.bezzzz..pastu dulu sy la jaguh lwn pemadam.men ngn kwn laki pun dieorg bole kalah.haaaa..terer..
ad lg xmbh ni yg..men cop2 tiang.pastu men lawa straw.mkn sate ikan.waaa..tingat zaman2 kocik dlu..hihi

.amnesiac. said...

cindir-rela:
heheheh..mmg lyn askem mesia tu weh.aku siap wat bisnes kt skola rendah dlu.amik sub kt makcik uma blkg skola.hahahaha

schuzyy:
12 tahun skrg ni xsame ngn 12 tahun dlu..heheh.

bibah saya:
jguh lwn pemadam eh?? jom btarung la kalo berani.sape kalah kne denda eh yg..heheheh.men lawa straw tu cane syg?

Joke, Humour, Fun