Saturday, May 30, 2009

The Road Not Taken


Two roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;

Then took the other, as just as fair,
And having perhaps the better claim,
Because it was grassy and wanted wear;
Though as for that the passing there
Had worn them really about the same,

And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black.
Oh, I kept the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way,
I doubted if I should ever come back.

I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I—
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.


"The Road Not Taken" is a poem by Robert Frost, published in 1916 in his collection Mountain Interval. It is the first poem in the volume, and the first poem Frost had printed in italics.

p/s: but i choose YOU. yes, YOU! the good YOU and the bad YOU. not the others. and i love YOU!

Thursday, May 28, 2009

Jabberwocky

'Twas brillig, and the slithy toves

Did gyre and gimble in the wabe;
All mimsy were the borogoves,
And the mome raths outgrabe.

"Beware the Jabberwock, my son!
The jaws that bite, the claws that catch!
Beware the Jubjub bird, and shun
The frumious Bandersnatch!"

He took his vorpal sword in hand:
Long time the manxome foe he sought—
So rested he by the Tumtum tree,
And stood awhile in thought.

And as in uffish thought he stood,
The Jabberwock, with eyes of flame,
Came whiffling through the tulgey wood,
And burbled as it came!

One, two! One, two! and through and through
The vorpal blade went snicker-snack!
He left it dead, and with its head
He went galumphing back.

"And hast thou slain the Jabberwock?
Come to my arms, my beamish boy!
O frabjous day! Callooh! Callay!"
He chortled in his joy.

'Twas brillig, and the slithy toves
Did gyre and gimble in the wabe;
All mimsy were the borogoves,
And the mome raths outgrabe.


"Jabberwocky" is a poem of nonsense verse written by Lewis Carroll, originally featured as a part of his novel Through the Looking-Glass, and What Alice Found There (1871). It is considered by many to be one of the greatest nonsense poems written in the English language. The poem is sometimes used in primary schools to teach students about the use of portmanteaux and nonsense words in poetry, as well as use of nouns and verbs.

Tuesday, May 26, 2009

Perangai Budak-Budak Zaman 90'an

Perhatian kepada budak-budak yang lahir pada thn 90'an! Sini adalah perangai-perangai yang mesti anda ingat mase skola rendah dulu:


- Kat skola ade salesman jual buku cerita. Hari ni bagi list, esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau. Salesman susu pon camtu gak. Lepas tu mase habes skola ade pakcik jual keropok.

- Kat library pulak, budak2 memang baca buku tapi just nak tengok gambar je. Bile ade program Nilam, baru sebok semua nak pinjam buku, huahuahua..

- Rancangan Makanan Tambahan (RMT) kat skola makanannye tak best, tapi yang berduit pon join RMT, x paham langsung.

- Pakai pensel box yang boleh bukak depan belakang, pastu ade sharpener kat tengah-tengah die.

- Main lawan pemadam, sayang nak guna untuk padam. Padahal itu fungsi sebenar, untuk padam! Lepas tu ade satu musim tu main penutup botol, jentik-jentik pensel, siap buat contest lagi kat skola tu.


- Pakai pembaris yg bergerigi, kat dalam ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu. Mase tu siape ade pembaris tu kire hebat la..

- Cikgu pakai pembaris kuning pajang. Ade pemegang kat tgh2 tp tak penah nampak cikgu pegang pon kat situ. Bulu ayam jadi ramping kerana sering dijadikan rotan.

- Time pendidikan seni, lukis sume boleh tapi bile time kaler sume cam hampeh. Ade gak
buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, ape la...

- Main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape.

- Jam tangan Boy London dengan Baby G jadi idaman, sebab bole tukar-tukar kaler ikut suhu ngan cuaca.

- Takut BCG tapi lepas kene inject poyo la pulak tu, siap dapat gule-gule.

- Balik skola mesti beli JoJo kalo tak pon Dendang. Tora pon best gak. Beli semata-mata nak mainan, coklat die tak mkn pon.

- Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die kat tV bole tembak alien tu...

- Komik pertama yang dibaca adalah Dragon Ball, Dr. Slump, Doraemon. Siap bawak komik tu pegi sekolah lagi, pastu menangis sebab kene rampas dengan cikgu...

- Siri kartun idaman; power rangers, Ultraman, Transformers, He-Man, Ninja turtles, Thundercats, Maskman, Gaban, Getman, Jetman, Tomatoman dan macam-macam lagi.


Antara petanda anda budak-budak zaman 90'an ialah anda akan tersengih, ngehehe.. Janganlah lupe perkara-perkara ini semua sebab zaman sekarang budak-budak tak sempat layan bende-bende macam ni. Kite akan sentiasa berubah, cume asal-usul kite yang permanent.

p/s: Bangga menjadi budak-budak zaman 90'an ;)

lumrah orang mencari kerja

baru2 ni si shorty dpt interview keje. tersangat giranglah si shorty tu.
dipendekkan cite, ari ni adalah hari interview kejenye.
tetapi setelah di-check company background itu....


skali company unit trust da.....
patotla nk interview kt starbucks. agak pelik la di situ. blom pape lg da rase sangsi.
nsib bek confirmkan balik sblom nk pegi. kalo x da tbakar da starbucks tu kot.heheh..

memang xde kene-ngene ngan la chemical engineering kn.

tapela syg. saba je la ehh. inilah lumrah orang mencari kerja. ade sorang kawan saye ni dtg dari pahang untuk interview keje kt kl. pegi interview tu rupa2nya company MLM. memang mkn penerajang la orang tu. skrg ni pn kawan saye tu smbung degree kt mfi jgak.

so, cuba lg la eh. kurg2 ade story best sblom dpt keje btol2.

p/s: tp yg xbesnye ari ni xdpt deting le..haihhh. rugi btol bgun awal2 ni.

Saturday, May 23, 2009

aku lihat layu dalam melayu


puisi dari Malique. brilliant!
klik disini untuk dengar puisinya

balik ke sarang..

ari ni aku da balik ke sarang semulajadi aku.

sorang2 dan sepi.

....

....

....

sangat sepi.

bunyi kipas lagi kuat.

mane lg orang ni????

Sunday, May 17, 2009

missing the old days

ari ni tetibe aku rase rindu sgt kat awek lame aku yang dikebas orang..

huuu..sedey beb..

x sempat nk bergurau senda ngn dia

x sampai setahun pun kitorang bersama

mase dia diamik orang, seminggu aku x bcakap ngn sesape

sedey gile...

tapi ari tu abg aku call tny psl dia

aku bgtau la yg ade orang da kebas

abg aku kate xpe..nnt de carikan lagi

yeahh!!! kacak la bro..

cari yang same ye

model tu jgak

epiphone firebird studio limited edition

kacak ahh!


ni la de 'awek' aku yang kene rembat tu..cilake btol!

Thursday, May 14, 2009

karya norhayati berahim - andai semalam ku miliki (18SG)


ipan..jom ikut uncle lepak mamak!!!


Kenapa anda suka gambar ini?
sangat rare

Bila kali terakhir makan pizza?
tah..tny nora. last mkn kt bravia tu la kot.

Lagu terakhir yang anda dengar?
glory glory man united

Apa yang anda buat selain selesaikan tag ini?
edit resume abang kandung saye

Selain nama sendiri, anda suka dipanggil dengan panggilan apa?
pete dunham

Tag lagi 6 orang soalan seterusnya ada kaitan dengan orang yang anda tag!
bini aku (walaupun dia da buat..sukati la aaaaan)
nora anak perempuan matnor
kataq_busut
kak siti ooo kak siti
juara badminton kajang
ipan anak mami

Siapa No.1 pada anda?
almost everything

Org No.3 ada hubungan dengan sesiapa?
dengan orang UIA tp de wat2 cover line

Kata sesuatu berkenaan orang N0.5?
"glory glory man united!!!!"

Bagaimana dengan orang No.4?
kak..jgn lupe pass roadtax tu kt katak eh..susa nnt kang

N0.2?
sape de? sape? sape?

No.6?
Suke isap jariiii jemariii sambil tersengih girang membuatkan hati terasa senang..cewahhh

Monday, May 11, 2009

Aneyyy..nan kima satu!!

kepada sesape yang xtau nan kima tu cenggane rupe de (especially cik bibah tersayang)...ni saya nk tunjuk ye.nnt bole la cube2 rase. tapi available kat mapley terpilih je seperti al-fariz maju dan ameerali seksyen 15. yang agak power pn ade kt pj ss2 iaitu nan tajmahal. memang mahal. seploh hengget. hahahaha...

nan kima spesel penuh dengan kasih sayang

nan kima ini dalamnya diisi kari ayam



harganya rm4.50

p/s: sedap dimakan panas-panas dan jgn lupa mintak tisu okeh!

Koleksi Obsesi Diabetesi





Kampai! Kampai! Kampai! (Cheers! Cheers! Cheers!)

p/s: gunakan gula yang diconsume oleh tubuh anda sehabis mungkin. kalo x bole kne diabetes. kne potong kaki padan muka..cheers mate!

Friday, May 8, 2009

berakhirnya era sem 5

final exam da abes.

cuti sem da mula.

sambil menghembus asap salem menthol yang x brape sejuk, aku menaip untuk mem-blogging bagi kesekian kalinya. da selesai menjawab tag orang, aku nak berkecah tentang final exam dan plan2 bagi mengharungi cuti semester yang panjang.

da agak lame aku tak berkecah di blog sendiri (yang bajet ade orang nk bace ni) kerana aku sgt bz dengan exam (kononnyelaa..). last paper exam aku iaitu maths aku jawab dengan sambil lewa sambil menjeling tajam kat lecturer2 muda. "bole tahan jgak", aku berkata dalam hati. sem ni last aku amik maths iaitu statistiksbb da xde maths lagi untuk semester2 berikutnya. nmpk cam snang je statistik ni tapi rupe2nye cam haram jadah. oleh itu aku banyak ber-esei dalam paper exam aku.

final exam aku sebanyak tujuh (7) paper dan berturut-turut. mula dari hari isnin, kemudian selasa, kemudian rabu. disambung pula ke isnin yang berikutnya, kemudian selasa, kemudian rabu, dan akhirnya khamis. memang seronok. sangat. siyes. aku rasa aku adalah orang yang hebat kerana otak aku mampu untuk berfikir secara kronik. tapi bile exam da abes, otak aku menjadi sejuk dan beku seperti sediakala. yeaa..itulah otak aku yang da bnyk terputus sel-sel neuronnya.

aku pn da mula mendampingkan diri aku semula dengan lantai, tilam, bantal, comforter yang aku abaikan dua minggu yang lepas. sambil berkira-kira untuk menyertai program semester pendek anjuran universiti aku, aku mula planning untuk memenuhkan cuti sem aku. setelah puas berfikir, aku hanya bole join 2 aktiviti je iaitu kayaking kat pulau perhentian ngan hiking kat brinchang. sebabnye aku amik short-course untuk sem ni. shilake nye mechanics of machine. ni sume salah lecturer (biasalah..sape nk salahkan diri sendiri kan. melayu tipikal. ) maka, dengan itu aku juga da berkira-kira untuk mengeluarkan bajet demi memiliki Deuter ACT Lite 40+10 yang da lama aku ngidam. ta-daaaaa!


maka, dengan harapan yang menggunung dapatla aku bergaya ketika berkayak dan mendaki gunung. wahhhhh..kacaknyeeee! (beg ni..)

2009 Cute's 3logger Award

Peraturan nak jawab tag ni ialah:

1. Copy badge "2009 Cute's 3logger Award" untuk diletakkan di blog anda.



2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.

bibah kerana saya bakal suaminya

3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di-tag).

1) suke bibah
2)suke muzik
3)suke outdoor
4)gila kentang
5)suke gelak
6)tak banyak cakap.emmm..
7)suke perempuan cantitt dan hot yang mantap
8)the great dumbass.cool!
9)mengidam nak beli DSLR (bibah suke meniru)
10) suke minum twister oren rm6.30 sambil makan NIPS rm1.80

4. Anda perlu memilih 6 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog.

1) fariq
2) kataq
3) ahli tujuh budak itam
4) alex turner
5)cindir-rela (da kne tag awl2 da.siot!.sape je lagi kawan2 blog aku)
6) kak siti laa..tu pun kalo de baca ni.

5. Jangan lupa untuk melawat blog mereka dan meninggalkan komen yang menyatakan:

"anda telah di tag - sila layari blog saya untuk mendapatkan award anda"

tagged on 020509

1) Apakah nama blog anda sekarang dan kenapakah anda memilih nama blog itu?

nama blog: Mari berKEcah dan Berdansa
nama diambil untuk menyediakan ruang untuk berkecah cam mak nenek dan menari mengikut rentak.

2) Apakah link blog anda sekarang dan bagaimana boleh timbul idea untuk menamakannya seperti itu?

http://blackyforshorty.blogspot.com/
kerana AKU adalah untuk DIA


3) Apakah method dalam penulisan blog anda?

merepek mengarut dan bullshitting

4) Pernah terasa nak hapuskan blog anda? kenapa?

tidak kerana kadang-kadang je terpikir mengenai blog ni.

5) Apakah pendapat anda mengenai blog kepada pemilik blog yang tag anda ini?

ok la bagi seorang blogger.

6) Senaraikan calon yang akan di tag:
barrack obama
alex turner
miles kane
freddie mercury
andy warhol
thom yorke
adam sandler
madam mastura
ipan
ni brape orang nk kne tag ni??

27 May 2009 of Pridely Walk


Glory glory Man united,

Glory glory Man united,

Glory glory Man united,

As the reds go marching on on on!



Just like the busby babes in days gone by,

We'll keep the red flags flying high,

Your gonna see us all from far and wide,

Your gonna hear the masses sing with pride.



United, Man united,

We're the boys in red and we're on our way to Wembley!



Wembley, Wembley,

We're the famous Man united and we're going to Wembley,

Wembley, Wembley,

We're the famous Man united and we're going to Wembley



In Seventy-Seven it was Docherty

Atkinson will make it Eighty-Three

And everyone will no just who we are,

They'll be singing que sera sera



United, Man united,

We're the boys in red and we're on our way to Wembley!



Wembley, Wembley,

We're the famous Man united and we're going to Wembley,

Wembley, Wembley,

We're the famous Man united and we're going to Wembley



Glory glory Man united,

Glory glory Man united,

Glory glory Man united,

As the reds go marching on on on!



Glory glory Man united,

Glory glory Man united,

Glory glory Man united,

As the reds go marching on on on!



Glory glory Man united,

Glory glory Man united,

Glory glory Man united,

As the reds go marching on on on!

Joke, Humour, Fun