Sunday, August 23, 2009

elok ke tak elok?

baru balik dari bilik berpikir ni. hmmmmmm...persoalannya, setelah lama berkasih, kemudian seseorang itu mula menunjukkan sikap dan perangai sebenarnya.

adakah itu rasional?

adakah sebelum ini dia hanya berpura-pura?

adakah dia patut dihukum?

adakah dia dikategorikan menipu?

adakah hubungannya akan bertahan?

adakah pasangannya perlu bertolak ansur?

adakah perkara ini dianggap remeh?

adakah ini menjamin kebahagiaan mereka kelak?

adakah wajar pasangannya mengambil tindakan?

adakah seseorang itu patut diajar?

adakah itu dikira sebagai selfish?

adakah aku patut post entry ni?

hmmmmm....

orked lover,
-amed
nesiac-

14 orang nak bersuara:

schuzyy said...

nk jawab2!! hehe..well drpd dia tunjuk taring pas kawen better la dia tunjuk siap2..at lis de lg masa ko nk pk2..sggup ke ko nk ngadap sume tu pas kawen nnt..ye x? selfish tu xkot..sbb ustazah aku pnh ckp..kte ni xpe kalo hipokrit sket dpn org..jgn le mbuke pekung di dada..hoho..sekian..ni bukti aku dh jd regular kt cni stelah kantoi xdtg jenguk sejak sekian lama..haha..sekian~

.amnesiac. said...

time kaseh atas pandangan anda.

cindir-rela said...

my kakak kate, mase bertunang, kau baru kenal dia atleast 60-90 percent, pastu kalau tak bekenan, putus je tunang...dari kau merana tak tentu pasal lepas kawe..

tu kata2 kakak akulah kepada adik dia ni..

tapi, aku bagi nasihat kat lelaki jugak, walau camne sayang pun korang, jangan time becinta je itu boleh ini boleh, nanti lepas kahwen nafkah ke mane, tanggungjawab kemana..nak kawen..plz..plz..plz...study dulu bab nafkah2 ni..memang senang ckp nafkah zahir dan batin..tapi tau tak zahir tuw melingkungi ape? batin tuw melingkungi ape??

sekali kau bagi nafkah pada isteri dan anak2, samelah pahala nye sperti bersedekah, sekali kau guna duit isteri kau, haram hukumnya...

owh, panjang nye bebelan aku...:)

.amnesiac. said...

pnjg jgak la.okeh.kite table talk nnt.berckp mengenai nafkah.

saya bibah said...

ehemm..baru tunjuk belang skit da xleh nk besab yee..ni byk lg xtunjuk nii..sanggup ke nnt?da betul ke pilihan ni?da decide da?ke da nak cari len?

.amnesiac. said...

cik bibah:
berserah kepada Allah saje.

p/s:entry ini adalah umum.sape makan cili terase pedasnye.

mybreakfastclub said...

hah betol. sapa terhidu lade die bersin. sekian.

.amnesiac. said...

mybreakfastclub:
oh.ye betol.trimas dengan kenyataan anda.

chipsmore said...

ohh...ni mmg biasa...masa kapel...sume baik je...lepas kawen..baru taw prangai sebena..nk cari partner idop mesti memilih...coz kita mesti nk idop lame ngn dy kan?? xkan kawen seminggu nk cerai...so kenal lah partner anda tu betol2x b4 kawen ;)

.amnesiac. said...

chipsmore:
ye.btol tu cik chipsmore.nk yg terbaik mestilah memilih kn.tapi kalo di awal-awal perhubungan sume nmpk baik then bile da lame2 baru nk tnjuk prangai sebena,cemane tu?bile ati da syg 100% xkn nk putus tgh jln.ishhh..sayangnye...

night phantom 05 said...

manusia x de yg sempurna, kalau x de dugaan bukan keidupan name nya...jika sume kapel da betoi2 memahami pasangan masing2 sebelom o selepas kawin, nape masi trjadi penceraian..
positif thinking is always 1 gud method to measure urself...

people always change their perspective and way of life...
to improve o by any meaning...who knows...

amnesiac, positive methos is always da 1st choice...

chipsmore, memng partner idup kena pilih yg terbaik...tapi yg terbaik tu x semestinya sempurna,,,x kan nk kate pasangn yg trbaik o sempurna yg berubah tetiba pas kawin sebgai pilihan salah tau tue sume adlh takdir...
jika nk memilih yg sempurna kena ler tunggu kat syurga,,,x de suami/isteri yg tidak pena berubah, cume ape yg berubah tu adlh dari hati sendri dan attitude dan mentaliti masing2...
-no body perfect in this world-

.amnesiac. said...

ko ckp snang muq sbb ko x rase.
pastu bile tym hati tgh runsing cemane nk pkir positif?

night phantom 05 said...

black lau ko kate aku cakap senng jer...
x pe lah...
betul aku xde e pengalaman mcm ko...tapi aku harap ko faham aku owg cam mane...

semua manusia runsing, dalam percintaan kalau runsing memng menndakan hati memng betol2 serius dan penuh komitmen...

aku memng x fahm runsing percintaan sbb aku x pena bercnta, tapi rasenya aku leh bantu...

aku x nak mask hal privacy ko...

runsing + ngtive rasenya bukan lah satu kombinasi yg terbaik untuk mnyelesaikan ape2 maslh...
bertambah runsing dan makin bnyk tanggapan ngtive n buruk yg datang...

black gua respect ko handle ape2 hal, tapi dalm hal ko yg ini aku serius kate aku tak respect...

ko nak privacy time, sendirian,masa,teman, ape ke jadah ker
wei kawan ramai r...

2 sume boleh d fahami...
ko sendri tahu yg bezakan seseorang adlh mentaliti org 2 sendri...

black kamon r , mentaliti ko da wat ramai owg respect ko...

kalo ko fikir ngtif je memanjang sampai bila ko nak kurangkan tau ilangkan rase runsing ko ni...

aku perasaan r perubahan ko dalam 2 mnggu ni...


kalo ea pon ko ade hal len cube reset kpla ko just to solve o may b resuce the stress level on ur head..

mamba, mentaliti seseorang boleh d ubah dalam pelbagai cara, dan itu memerlukan kesedaran sendri...
aku nak gtau ko cube jgn pressure kan dri ko sampai ke tahap sume kengkawan sekeliling ko rase kurang selesa...
black manusia hanya ada 2 cara untk hidp, sama ada sedar sendri atau pon d sedarkan...

black aku pernah doakn ko bahagia ngan pilihan ko dan aku akn doa balik seperti mana aku doa ari tue...
serius black aku x suke tngok kawan dalam situasi mcm ko...


++++++++++


YA ALLAH TUHANKU... ., Seandainya engkau ciptakan dia wujud menjadi milikku, tercipta buat diriku, dekatkanlah dia dengan diriku...
YA ALLAH...
Jika dia tercipta bukan untukku, tidak menjadi milikku,
bawalah dia jauh dariku, lupakanlah dia dari ingatanku, hilangkanlah dia dari pandanganku...
Kupohon dan kurayu padamu YA ALLAH, Engkau hapuskanlah perasaan ini, Peliharalah aku dari rasa kecewa,runsing,fikiran tak tentu arah dan berilah aku kekuatan, meskipun tanpa dirinya...
YA ALLAH YA TUHANKU... , Seandainya benar dia telah ditakdirkan untukku, Kupohon agar Kau sentiasa memperkuatkan cintanya, Sebagaimana kuatnya cintaku padanya...sedarkanlah dirinya dan diri ini…amin..

IT'S Me N.a.N.a said...

Itu standard. Belum kahwin lagi bagus tunjuk taring. Jgn lepas kahwin lagi tak tahan kan? dats so good..

Joke, Humour, Fun