Friday, August 21, 2009

Compli-Men-ts


tadi jenjalan balik dari kelas benti kat newspaper dispenser sbb nmpk Malaysian Today bertimbun2. so, amik la satu. layan je. all about youngsters punya cerita. ade satu topik yang sgt menarik (bg aku) ntuk aku share kt sni. pasal compliments.

compliments ni mmg ramai org suke especially girls. so, automatically guys akan lebih byk bg compliment kt girls ntuk bg dorg rase sronok. tambah2 kalo dlm relationship, satu cara untuk menyemarakkan hubungan ialah compliment to each other. kalo x, lame2 nnt hambar la. mule la itu x kne, ini xkne. sbbnye masing2 da xde bnde nk ckp. at least dgn compliment one side akan cheer up dan cheer her/him up too. kan da win-win situation. snang kan?

"eh syg..cantit la u pakai ari ni."

"waa..gojes la syg ni. geram i.."

"huuuu..terernye u.. (masak ke, wat keje ke, jwb test ke)"

"emmmm..sedapnya syg masak. kalo camni ari2 makan kat uma pun x jemu.."


but, how bout guys? how can a girl give her main man a little boost now and then? okeh.teruskan membaca.

every sane, sensible boyfriend or single guy knows a simple compliment is good enough to brighten his lover's or his companion's day. but instilled in them is compliment giving, not compliment receiving. guys jarang mengaku yang dia juga seronok bile girls puji pasal rambut dia, baju yang dia pakai, kasut dia even cologne dia. bese la. lelaki xsuke nmpk obvious. heheheh.

nk compliment plak xyah melambung2. cam "awak la orang paling macho dlm dunia ni.." (tu da kire menyindir kan). so, kat sini ade beberapa cara untuk compliment pasangan anda sekaligus menjaga hati pasangan anda.


"hahahahahahahahahaha!"
- it's all about body language. guys akan tetibe rase sesuatu seperti "like factors" bile girls ketawa akan jokes yang dibuat. compliment yang paling senang girls bole bagi ialah ketawa bile guys buat klaka. tapi tgok keadaan jugak. kalo lawak tu berkadaran biase tapi gelak mcm nk guling2 mmg sume org pandang slack ah. so it takes some skill to detect when he is trying to be funny or when he is not. a good way to tell is when his eyes turn directly to you and he has a half-smile on his face. so read up those signs.


"awak nampak (sertakan adjektif: good, nice, spiffy, fit etc)"
-jgn asik2 gune 'cute'. guys don't want to be cute. but they want to look cool, nice, fit, good or like a million bucks. kate la kalo de dlm proses workout, then compliment his fit body or his muscular arms. use this sparingly, and if only he has been taking extra efforts on what he did, and you want him to know that you notice, or you could come off as slightly obsessed!


"pandainye awak buat ni.."
-katekan la memasak ke menulis ke melukis ke main gitar ke main games ke, seseorang akan rase best bile dpt compliment on something yang dia buat. at least dia akan rase bangga bile someone mcm girlfriend dia appreciate effort dia, skills dia, talent dia just as attractive as his hair, his looks or his physical. don't say it with a fawning tone, kalo x nnt dia salah anggap macam "takat nak amik ati je..".ckp je cm bese dengan sket perasaan terharu.


"awk..member saye kate kan, awk...(katekan komen2 positif)"
-sampaikan compliment jugak tak kurang baiknya (mungkin lebih baik) mcm memberi compliment. orang kate cam sambil nyelam minum air. sbbnye dia akan rase hepi bile org lain ckp baik2 pasal dia dan anda jugak rase camtu. tapi jgn pndai2 reka cite plak. xbaik menipu kan.


"waaahhhhh...."
-maksudnya anda impressed dgn apa yang dia buat. xperlu nk menjerit WOW! sebab ia lagi berkesan kalo ckp dengan lemah lembut especially kpd pasangan anda. cheer him up with waaahhhhh... contohnye bile die skor dlm exam, die menang ape2 contest or competition, atau pun bile wat simpanan ntuk mase depan (ntuk kebahagiaan korg jugak kan). ia sangat2 penting jika anda sangat berbangga dengan kejayaannya.

hint: method ni bole digunakan juga untuk ayah atau adik-beradik anda. xsemestinya ntuk pasangan anda saje. sbb all guys love admiration, and to be recognised for their achievements.


compliments memberi kesan yang sangat mendalam. bukan saje membuatkan pasangan anda berasa seronok malah menunjukkan bahawa anda menghargai dia and you think highly of him. byk cara nk buat guys rase sgt2 berharga, ape yang anda perlu buat ialah lakukan semua2 tu dgn ikhlas.

orked lover,
-amednesiac-

7 orang nak bersuara:

chipsmore said...

tp nk puji bia la ikhlas...nk kutok pon bia la ikhlas gak...hua3x ;D

.amnesiac. said...

ye..btol tu cik chipsmore.buat pape pun janji ikhlas.sume org sng ati.heheh.. :)

cindir-rela said...

bagi aku, cukuplah sekadar bf aku ckp terima kasih bile aku buat sesuatu dengan nada terharu..cam
"time kasih b!!!!!"
"suke..suke..suke..."

yang lain tuw, puji cam suke dengar tapi nanti wat aku tertanye2 balik ,ikhlas ke? ke nak amik hati je?

tq bawak kamu terbang lebih jauh bila kamu tahu menghargai dan memilikinye..:)

.amnesiac. said...

cindir-rela:
awk tu pompuan.mmg la.entry ni lbih kurg cam petua ntuk kaum anda menghargai kaum lelaki.tp xpe.at least anda memberi pandangan.time kasih ye. :)

cindir-rela said...

so aku juga mengharapkan lelaki macam tuw..bile kami pun tak kisah dengan pujian, tapi gantikan dengan sesuatu yang lebih kurang sweetnye, so lelaki pun harus begitu..

owh, tapi aku ckp bg pihak aku...tapi terpulang pada pasangan masing2 kan..lain org lain ragam...

saya bibah said...

wahhh..da rjin wat blog skang ni.bgus2.

.amnesiac. said...

time kaseh cik bibah.

Joke, Humour, Fun